Bibliotheek 's-Hertogenbosch verzorgt in opdracht van de gemeente het bibliotheekwerk in Den Bosch en Rosmalen. Bibliotheek 's-Hertogenbosch is opgericht in 1915. Met ruim 30.000 leden en bijna 700.000 bezoekers per jaar is het de grootste culturele instelling in de gemeente.
Bibliotheek Rosmalen is gevestigd in Perron 3, het voormalig gemeentehuis van Rosmalen. De Stadbibliotheek is gehuisvest in een historisch pand aan de Hinthamerstraat.
In onze visie staan kennis en informatie, ontmoeting en ontwikkeling, genieten van lezen, kunst en cultuur centraal. De bibliotheek is er voor iedereen. Sinds jaar en dag stelt de Bossche Bibliotheek een enorme rijkdom aan kennis, cultuur en informatie beschikbaar aan alle inwoners van ’s-Hertogenbosch en omgeving. Naast lenen, lezen en ontmoeten biedt de Bieb ook gratis internetwerkplaatsen, koffie& krantje.
De Bieb is niet alleen een openbaar gebouw waar je boeken, cd’s en dvd’s kunt lenen. We bieden meer dan u misschien in eerste instantie verwacht. De Bieb is ook een plek van ontmoeting en een podium voor informatie en cultuur.
Er is een uitgebreid en gevarieerd cultureel biebprogramma met onder meer lezingen en workshops, het Literair Café, Zondag op het Biebplein, exposities, Literaire Manifestatie, en Voordeelmetjebiebpas-acties.
Veel activiteiten vinden plaats in samenwerking met andere culturele instellingen in de stad.
Op het gebied van onderwijs is de Bieb een actieve partner: Zo zijn we een belangrijke steunpilaar van bijna alle (educatieve) voorzieningen voor kinderen in de leeftijd 0 – 13 jaar, waaronder alle Brede Bossche Scholen en de basisscholen. De bibliotheek is ook nauw betrokken bij het gemeentelijk beleidsplan ‘Nederlandse taal met beleid’.
Aan ons beleid en onze activiteiten ligt een missie ten grondslag:
"De bibliotheek wil de inwoners van de gemeente 's-Hertogenbosch en omgeving inspireren zich hun leven lang te blijven verwonderen en te blijven ontwikkelen."
Deze missie krijgt vorm in de Verandervisie Bibliotheek ’s-Hertogenbosch die is ontwikkeld om het bibliotheekwerk in de gemeente toekomstbestendig te maken. De visie wordt gerealiseerd in de formules schoolBiEB, stadsBiEB en webBiEB. De komende jaren wordt in elke basisschool een bibliotheekvoorziening voor kinderen geopend. Samen met de gemeente ontwikkelt de bibliotheek plannen voor een nieuwe kwalitatief hoogwaardige bibliotheek op het terrein van het GZG.